Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Metformin gav inte bättre överlevnad

Publicerad: 25 april 2012, 07:48

Fördelarna med diabetesläkemedlet metformin kanske inte är så stora man tidigare trott, åtminstone inte om läkemedlet ges tillsammans med insulin. Det visar en ny metaanalys i BMJ.


Det är danska forskare som sammanställt data från 23 randomiserade studier med totalt 2 117 patienter där metformin och insulin jämförts med enbart insulin i behandlingen av typ 2-diabetes.

Bakgrunden är att det enligt forskarna finns tveksamheter kring om metformins  gynnsamma effekter på överlevnad och hjärt-kärlsjuklighet vid monoterapi också gäller när läkemedlet ges ihop med insulin hos patienter med framskriden diabetes.

Slutsatsen är att metformin tillsammans med insulin inte gav förbättrad överlevnad totalt sett eller minskad risk att dö i hjärt-kärlsjukdom, jämfört med enbart insulin.

Forskarna påpekar att resultaten ska tolkas med försiktighet då merparten av studierna hade kort uppföljningstid och andra svagheter.

Samtidigt uttrycker de förvåning över att effekterna av kombinationsbehandling med metformin och insulin inte är mer utredda, mot bakgrund av att sådan behandling är mycket vanligt förekommande.

Läs hela originalartikeln:

Bianca Hemmingsen med flera. Comparison of metformin and insulin versus insulin alone for type 2 diabetes: systematic review of randomised clinical trials with meta-analyses and trial sequential analyses. BMJ 2012;344:e1771, publicerad online den 19 april 2012.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev