Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Miljonregn ska skapa biologiska läkemedel

Publicerad: 11 december 2015, 09:09

Närmare en miljard kronor satsar regeringen och näringslivet på forskning om biologiska läkemedel.


Sverige kan hitta en nisch i forskningen om proteiner och utvecklingen av metoder för att tillverka den nya generationens biologiska läkemedel. Det tror Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

Hon presenterade den nya satsningen tillsammans med närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) under en presskonferens i dag, fredag.

– Både små och stora företag bör medverka, sade Helene Hellmark Knutsson.

Antalet jobb i Sverige inom life science har minskat under de senaste åren, påpekade Mikael Damberg.

– Regeringen är engagerad i att vända den trenden, sade han.

Under en period av åtta år ska regeringen tillsammans med näringslivet satsa 400 miljoner kronor via Vinnova och Vetenskapsrådet på forskningsanslag som kan sökas av alla. 320 miljoner kronor kommer från regeringen.

Med på presskonferensen var även Peter Wallenberg jr, ordförande i Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, samt Pascal Soriot, vd för Astra Zeneca.

I ett parallellt projekt satsar de, tillsammans med flera universitet, 510 miljoner kronor på forskning knuten till ett nytt center för proteinforskning vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm. Av dessa pengar kommer 320 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev