Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Ministern öppnar för ny prioriteringsutredning

Publicerad: 15 juni 2009, 10:36

Socialminister Göran Hägglund (kd) kan komma att tillsätta en ny prioriteringsutredning för sjukvården. Bakgrunden är varierande tillgång till läkemedel i olika delar av landet.


Prioriteringsutredningen från 1995 innehåller etiska resonemang om vad sjukvården bör välja att göra i första hand när resurserna inte räcker till. Nu öppnar Göran Hägglund för att riktlinjerna behöver ses över på nytt.

– Det känns som om prioriteringsdebatten har sjunkit undan lite, men nu måste vi börja ställa de svåra frågorna om vilken vård som ska få gå före, säger han till Göteborgs-Posten.

Bakgrunden till utspelet är debatten om att patienter i olika landsting har olika tillgång till dyra läkemedel. Bland annat har Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg beslutat att stoppa effektiva men kostsamma läkemedel mot neurologiska sjukdomar.

Göran Hägglund tycker att situationen är problematisk.

– Vi vill förstås att den enskilde patienten ska få ungefär samma behandling i det ena landstinget som i det andra. Den svenska sjukvården ska vara evidensbaserad. Det som är evidens i ett län måste rimligen vara evidens i ett annat också, säger han till Göteborgs-Posten.

Samtidigt betonar han att ansvaret för sjukvården ligger på landstingen. Förslaget om att staten skulle gå in och stå för läkemedelskostnader som blir extremt höga avfärdas helt av socialministern.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev