fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Miss med botoxreklam dyrt för läkemedelsbolag

Publicerad: 25 juli 2022, 08:17

IGN fäller Abbvie för en tidningsartikel i en annonsbilaga. Genrebild

Foto: Getty Images

Abbvies artikel riktad till allmänheten beskriver en injektionsbehandling mot migrän i för positiva ordalag. Läkemedelsbolaget åker på att betala 110 000 kronor i avgift till läkemedelsbranschens informationsgranskningsnämnd, IGN.

Ämnen i artikeln:

I korthetJuli 2022LifLäkemedel

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


IGN slår ner mot en artikel i en tematidning som följde med Svenska Dagbladet som annonsbilaga i början av sommaren. Artikeln hade tagits fram i samarbete med Abbvie och beskriver en namngiven migränpatients kontakter med vården som barn och som vuxen. I texten rosar patienten en förebyggande injektionsbehandling som den fått sedan 2014.

Läs mer: Färre varningar men fler ”böter” för läkemedelsreklam i fjol 

IGN konstaterar att Abbvie har läkemedel som är likt den behandling som patienten lovordar. Därmed kan artikeln betraktas som marknadsföring av receptbelagda läkemedel mot allmänheten och strida mot läkemedelsbranschens etiska regelverk, enligt IGN.

Abbvie försvarar sig med att det i dag finns flera behandlingar mot migrän som ges genom injektioner. Det går alltså inte, enligt läkemedelsbolaget, att identifiera vilken produkt det handlar om i artikeln. IGN håller med om att det i dag finns flera injektionsbehandlingar, men skriver i sitt beslut att det var annorlunda år 2014. På den tiden hade ännu inte så kallade CGRP-hämmare, som förebygger migrän genom att blockera en neuropeptid som kallas just CGRP, lanserats. 

”En patient som önskar pröva samma läkemedel som patienten i artikeln använder behöver få det på recept och frågar då rimligen sin läkare vad det kan vara som patienten i artikeln fått. Med ledning av årtalet 2014 och företaget bakom annonsen torde det ligga nära till hands för en läkare som är van vid migränbehandling att gissa på botox”, skriver IGN.

Nämnden anser att överträdelsen är av normalgraden grad och dömer Abbvie att betala 110 000 kronor.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll? Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev