Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Mistelpreparat blev godkända

Publicerad: 13 december 2013, 12:27

Läkemedelsverket har godkänt mistelpreparat som växtbaserade läkemedel.


Preparaten Iscador och Helixor, som framställs av mistel, har använts i tre decennier inom den antroposofiska läran. De tas av patienter med cancer för att lindra symtomen vid cellgifts- och strålbehandling.

Eftersom preparaten injiceras har de tidigare inte kunnat godkännas som växtbaserade läkemedel enligt svenska regler. I stället har de använts med hjälp av särskilda tillstånd från regeringen.  Nu har dock regeringen bestämts sig för att hitta en mer permanent modell. Se artikel här intill.

Därför har Läkemedelsverket fått göra en bedömning av nyttan och riskerna med mistelpreparaten.

– Vi bedömer riskerna med mistelpreparaten som väldigt små, det rör sig om irritation vid injektionsstället, samtidigt som de verkar kunna ge en symptomlindrande effekt, säger Bertil Jonsson, läkare och utredare på Läkemedelsverket, till Läkemedelsvärlden.

Några vetenskapliga belägg för att preparaten har effekt på överlevnaden hos cancersjuka eller påverkar själva cancern finns inte. Däremot har Läkemedelsverket hittat ett stort antal vetenskapliga artiklar som visat på symtomlindrande effekter.

Myndigheten tror dock att godkännandet kommer att mötas av kritik.

– Ja, vi är medvetna om att det här är ett kontroversiellt beslut och det är troligt att det kommer kritik från skolmedicinskt håll. Så vitt jag vet är det även internationellt ett relativt unikt beslut, andra länders regulatoriska myndigheter har i regel duckat i den här frågan, säger Bertil Jonsson till Svensk Farmaci.

Relaterat material

Förlängt tillstånd för homeopati

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev