Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Möjlighet att neka receptuttag välkomnas

Publicerad: 28 december 2015, 11:01

Sveriges Farmaceuters professionsutvecklare Clary Holtendal välkomnar förslaget om att apotek ska kunna neka stora receptuttag av narkotikaklassade läkemedel.


Förra året avled 66 personer efter att ha använt plåster med det narkotikaklassade läkemedlet Fentanyl. Nu vill Läkemedelsverket få en lagändring som gör att apotek kan stoppa missbrukare från att hämta ut stora mängder med narkotikaklassade läkemedel, uppger TV4 Nyheterna.

Clary Holtendal, professionsutvecklare vid Sveriges Farmaceuter, välkomnar det.

– Många gånger blir det ett etiskt dilemma för oss farmaceuter när det här händer. En läkare har alltid en möjlighet att neka att förskriva ett läkemedel, men vi kan inte välja att inte lämna ut ett läkemedel. Den enda gången vi kan göra det är vid misstanke om livsfara, säger hon till Dagens Apotek.

Hon påpekar att det är en komplicerad fråga och att en lagändring inte skulle lösa alla problem.

– Om apotek skulle kunna neka missbrukare att få ut stora mängder läkemedel finns det en risk att de får tag på substanserna på annat vis. Det viktiga är att det finns en vårdapparat som tar hand om de här patienterna.

Hon anser att en möjlighet att komma åt problemet är om alla patienter skulle få en patientansvarig läkare som farmaceuten kunde kontakta i de här situationerna.

– Om patienten har fått narkotikaklassade läkemedel från flera håll vore det bra att ha en läkare med övergripande ansvar som vi kan diskutera det med. I dag kan vi ju av sekretesskäl inte tala med en läkare om vilka läkemedel en patient fått från andra läkare.

Relaterat material

Riktlinjer för receptfritt på nätet

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev