torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Molnupiravir tappar i effekt i ny analys

Publicerad: 29 november 2021, 14:24

Molnupiravir kan bli det första antivirala läkemedlet mot covid-19 som kan tas via munnen, något som kan förenkla hanteringen i sjukvården jämfört med de infusionsläkemedel som nu finns tillgängliga. Foto: MSD

När samtliga deltagare inkluderats i en fas 3-studie för det antivirala kapselläkemedlet molnupiravir mot covid-19 minskade den relativa skyddseffekten från runt 50 till 30 procent.

Ämnen i artikeln:

Medicinska nyheterMSDLäkemedelCovid-19

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det framgår av ett pressmeddelande som företaget MSD skickade ut i fredags. 

I den första analysen, som kommunicerades i början av oktober, hade forskarna gått igenom de drygt 760 först inkluderade patienterna i studien, vilka alla hade mild till medelsvår infektion. Den visade att risken för sjukhusinläggning eller död efter 29 dagar minskade från 14,1 procent i placebogruppen till 7,3 procent i molnupiravirgruppen. 

Läs också: Sjukvården väntar på kapsel mot covid-19 

När forskarna nu gjort en slutgiltig analys och gått igenom nästan lika många patienter till, totalt 1 433 stycken, minskade risken för sjukhusinläggning och död från 9,6 procent i placebogruppen till 6,8 procent i molnupiravirgruppen. Antalet dödsfall var nio respektive ett i de bägge grupperna.

Molnupiravir, vars handelsnamn är Lagevrio, är det första antivirala covidläkemedlet i pipeline som kan tas via munnen. Det anses ha en viktig roll att fylla i behandlingen av patienter med hög risk att drabbas allvarligt av covid-19. 

Dagens Medicin har sökt MSD med en fråga om vad man tror är orsaken till att effekten skiljer sig så mycket mellan analyserna. Bolaget har i dagsläget inget svar på frågan. 

Kommenterar

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev