Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Läkemedel

Mönster i huden ger bästa behandlingen

Publicerad: 22 April 2002, 13:49

Tydligare diagnos och bättre behandling av patienter som lider av hudsjukdomen iktyos. Det kan bli resultatet av sjuksköterskan Agneta Gånemos forskning.


Torr och fjällande hud, eksem, hudrodnader och oförmåga att svettas.   Det är några av symtomen vid hudsjukdomen iktyos. Namnet kommer från det grekiska ordet ichtys som betyder fisk, eftersom huden kan påminna om fiskfjäll.   Sjuksköterskan Agneta Gånemo, vid hudkliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala, har i sin doktorsavhandling studerat ärftlig iktyos. Hon har haft tillgång till material från 83 patienter från Sverige och Estland med en ovanlig variant av medfödd iktyos, lamellär iktyos, där symtomen på fjällande hud är synliga redan vid födseln. Genom att studera den gen som orsakar sjukdomen och genom att göra kliniska bedömningar, kunde Agneta Gånemo dela in patienterna i tre grupper.   Genen kodar för transglutaminas 1, ett enzym som behövs för att överhudens hornlager ska bildas. Ungefär hälften av patienterna hade en mutation i genen och hade svåra besvär av iktyos.  Prov avgör om mutationen finns    Den andra hälften saknade mutationen. Dessa patienter delades in i två grupper beroende på svårigheterna av de kliniska symtomen. Orsaken till deras iktyos är okänd. Elektronmikroskopi av hornlagret i huden visade minst fem olika mönster som förekom i grupperna.  - Detta gör att vi nu kan hjälpa föräldrar som får barn med lamellär iktyos. Genom ett blodprov kan vi ta reda på om barnet bär på mutationen eller inte. Och med hjälp av noggrann klinisk bedömning kan vi bättre förutsäga hur sjukdomen kommer att utvecklas och hur den ska behandlas, säger hon.

Egen blandning gjorde susen  Agneta Gånemo har också upptäckt att en blandning av 5 procent mjölksyra och 20 procent propylenglykol blir en effektiv behandlingskräm vid iktyos. I kliniska prövningar visade sig den vara bättre än de blandningar som fanns på marknaden. Läkemedelsföretaget Yamanouchi tillverkar nu Agneta Gånemos blandning och säljer krämen under namnet Locobase LPL i Norge och Danmark. Förhandlingar pågår även med Läkemedelsverket för en lansering i Sverige.  - Jag har själv barn som har iktyos så jag har smörjt ända sedan 1970-talet med olika krämer, säger Agneta Gånemo.

Lotta Lannebo

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev