Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Morfin utan dödliga biverkningar

Publicerad: 18 augusti 2016, 11:15

Foto: Thinkstock

Forskare har hittat en molekyl som tycks ha samma smärtlindrande effekt som morfin men som saknar morfinets negativa egenskaper, enligt nya försök på möss som publicerats i Nature.


Molekylen heter PZM21 och trots att den hittills endast testats på möss är forskarna hoppfulla över upptäckten. För om molekylen har samma effekt på människor vore det ett mycket stort steg framåt, menar Lars I Eriksson, professor i anestesiologi och intensivvård, Karolinska institutet.

– Det vore definitivt ett betydande genombrott. Morfin och de morfinliknande preparat som finns är viktiga smärtstillande medel, men de har också biverkningar. Förutom att de är beroendeframkallande leder de också till att andningen hämmas, säger Lars I Eriksson som inte varit delaktig i den aktuella forskningen.

Morfin, som utvinns ur opiumvallmo, imiterar kroppens endorfin och binder till opioidreceptorer på cellernas yta.

När morfin binder till opioidreceptorn aktiveras två signalvägar, där den ena i slutändan resulterar i smärtlindring, medan den andra leder till att andningen hämmas och i värsta fall upphör helt.

Forskarna, verksamma vid bland annat Stanford University i USA, ville alltså ha en substans som aktiverar den ena, men inte den andra, signalvägen.

För att hitta rätt letade forskarna igenom ett bibliotek med över tre miljoner olika molekyler.

Molekylernas struktur testades mot opiodreceptorn och de olika signalvägarna med hjälp av datorer och för varje enskild molekyl genomfördes miljontals virtuella kemiska reaktioner. Kvar blev 23 substanser som testades "i verkliga livet". Till sist återstod endast en molekyl vars kemiska struktur inte alls påminner om morfin.

Vid djurförsök har forskarna sett att substansen ger upphov till en smärtlindrande effekt utan att andningen påverkas och utan att djuret tycks bli beroende.

– Om en sådan substans skulle nå sjukvården skulle det få en oerhört stor betydelse, säger Lars I Eriksson.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev