Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Mutåtalade läkare får oväntat stöd

Publicerad: 22 augusti 2007, 13:14

När rättegången mot de tre läkare som anklagas för mutbrott inleddes under onsdagen fick de oväntat stöd. Tingsrättens ordförande ansåg att åklagaren måste presentera mer koncisa grunder för åtalet.


Som väntat var samtliga åtalade, fyra representanter för läkemedelsföretag och tre läkare, kritiska till åklagarens sakframställan när rättegången inleddes i Jönköping i dag. Mindre väntat var att tingsrättens ordförande på flera punkter efterlyste förtydliganden från åklagaren, rapporterar TT.

Rättegången rör en resa till Prag som 42 anställda vid en klinik på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping gjorde 2003. Åklagare Nils-Eric Schultz hävdar att läkare kontaktade läkemedels- och implantatföretag och bad om pengar till resan. Resultatet blev att företagen kom att stå för 64 000 kronor, nästan halva kostnaden för Pragresan.

Läkarna åtalas för mutbrott medan brottsrubriceringen för företagsrepresentanterna är bestickning.

Nils-Eric Schultz driver ärendet som ett pilotfall eftersom han anser det vara ett särskilt tydligt exempel på hur läkare kan påverkas av företag. Försvaret å sin sida pekar på att läkarna inte haft något inflytande över om sjukhuset köper in företagens produkter.

Läs även: Rättegång mot mutmisstänkta läkare

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev