Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Mutåtalade läkare frias

Publicerad: 18 september 2007, 12:28

De tre läkare som arbetar på Länssjukhuset Ryhov och som åtalats misstänkta för mutbrott frias. Fyra representanter för läkemedels- och implantatföretag som gett bidrag till resan frias också. I dag kom domen från Jönköpings tingsrätt.


För fyra år sedan reste 42 anställda på Länssjukhuset i Ryhov på bussresa till Prag. Enligt åtalet var resan främst en nöjesresa som bekostats genom att läkarna ringt runt till olika företag för att ragga pengar, närmare bestämt 64 000 kronor.

Tre läkare åtalades för mutbrott och fyra företagsrepresentanter åtalades för bestickning, och åklagaren yrkade på böter. Övrig sjukhuspersonal som följde med på resan ansågs inte vara mutade eftersom de inte hade något inflytande över vilka produkter som användes på kliniken.

Men i dag på eftermiddagen kom domen från Jönköpings tingsrätt – alla sju som åtalats frias. Även om resans program hade ”inslag av förströelse”, anser tingsrätten det inte bevisat att det rörde sig om en förtäckt nöjesresa. Tingsrätten konstaterar att gränsen för vad som är en otillbörlig belöning kan variera och har inte funnit att läkarna eller företagsrepresentanterna gjort något otillbörligt.

Detta var första gången som läkare åtalats för att ha tagit emot pengar av läkemedels- och medicinteknikföretag. Brottsutredningen startades efter tips från skattemyndigheten, och statsåklagare Nils-Eric Schultz vid riksenheten mot korruption ville driva det som ett pilotfall för att pröva det professionella förhållandet mellan läkare och industrin.  Han har ännu inte beslutat huruvida han kommer att överklaga domen.

- Ett mål med detta var domstolens prövning i sig själv. Det är ett pilotfall som kan vägleda hur vi använder våra resurser. Jag ska analysera domen noga, säger Nils-Eric Schultz till TT.

Bara några månader efter Pragresan, infördes år 2004 ett så kallat etikavtal i vårdbranschen. Om resan hade skett nu hade den sannolikt brutit mot etikavtalet tror Richard Bergström, vd för Läkemedelsindustriföreningen. Till TT säger han att trots den friande domen ska branschen inte ge pengar till personalresor, oavsett om det är lagligt eller inte. Den uppfattningen delas av Ellen Hyttsten, direktör på Sveriges Kommuner och Landsting.

Under rättegången som hölls i augusti nekade alla de sju åtalade till brott.

Åsa Erlandson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News