Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Mutation i kolesterolprotein kopplas till hjärtskydd

Publicerad: 13 november 2014, 09:48

Personer som har genetiskt defekta former av ett protein som absorberar kolesterol i tarmen har inte bara lägre nivå av kolesterol – de har också lägre risk att drabbas av kranskärlssjukdom, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine.


Resultaten skulle därmed kunna vara en indikation på att det omdiskuterade kolesterolläkemedlet ezetimib faktiskt fungerar.

Det här läkemedlet blockerar precis samma protein, kallat NPC1L1, som forskarna nu undersökt. Men hittills saknas det dock konkreta bevis på att ezetimib skyddar mot hjärtsjukdom.

I studien har en internationell grupp forskare jämfört ett stort antal individer med eller utan kranskälssjukdom.

De konstaterar att ungefär 1 av 650 personer bar på åtminstone en genuppsättning som leder till ett defekt NPC1L1-protein. Dessa personer var vanligare i gruppen som var friska, jämfört med i gruppen som hade kranskärlssjukdom.

Forskarna beräknar att personer med någon av mutationerna hade 53 procent lägre risk att ha blivit drabbade av sådan sjukdom.

De påpekar dock att resultaten inte kan tas som bevis för att farmakologisk hämning av proteinet skulle fungera lika bra som genetisk hämning av proteinet. Den senare typen av hämning är livslång, medan läkemedel bara tas under begränsad tid.

Ett betydligt klarare besked huruvida ezetimib skyddar hjärtat väntas på måndag, då den stora kliniska prövningen Improve-it presenteras på den amerikanska kardiologikongressen AHA i Chicago.

Läs mer om studien i vår kommande på plats-bevakning av kongressen som startar på söndag 16 november.

Läs abstract till studien:

The Myocardial Infarction Genetics Consortium Investigators. Inactivating Mutations in NPC1L1 and Protection from Coronary Heart Disease. New England Journal of Medicine 2014, publicerad online den 12 november 2014. DOI: 10.1056/NEJMoa1405386

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev