söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Myndighet ska ta grepp om läkemedelsbristen

Publicerad: 4 maj 2023, 13:55

Foto: Apoteket AB

Läkemedelsverket får i uppdrag att utreda hur brist på läkemedel kan förebyggas.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsverketAcko Ankarberg JohanssonLäkemedel

SF


Bakgrunden är att antalet rest- och bristsituationer av läkemedel ökar både i Sverige och i övriga EU.

"Varje gång som en patient inte får tillgång till sin medicin utgör det en risk och det här är ett eskalerande problem vars effekter ökar bördan i sjukvårdssystemet. Frågan är i fokus under Sveriges ordförandeskap i EU och på agendan när jag träffar EU:s sjukvårdsministrar i början av maj. Men vi behöver också se över befintlig lagstiftning på nationell nivå för att förebygga att rest- och bristsituationer uppstår", säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) i ett pressmeddelande.

Uppdraget handlar bland annat om att se över hur andra länder hanterar rest- och bristsituationer. Flera delar i uppdraget handlar om farmaceuternas roll. Läkemedelsverket ska bland annat utreda om det vore lämpligt med en författningsändring som skulle göra det möjligt för farmaceuter att byta ut restnoterade läkemedel.

Läkemedelsverket ska redovisa delar av uppdraget till socialdepartementet senast den 31 maj 2024 och och resterande delar den 15 februari 2026.

Det här ska Läkemedelsverket utreda:

Läkemedelsverket ska kartlägga, analysera och föreslå åtgärder som kan förebygga och hantera rest- och bristsituationer av läkemedel för den svenska marknaden. I uppdraget ingår att bland annat att:

- Kartlägga hur dessa situationer hanteras i andra länder och peka på åtgärder som kan mildra effekter av rest- och bristsituationer.
- Utreda och om möjligt föreslå åtgärder för att farmaceuter på ett bättre sätt ska kunna kommunicera med föreskrivare om ordination av läkemedel.
- Utreda om författningsändring är lämplig för att för att farmaceuter ska kunna hantera utlämnande av läkemedel om det läkemedel som ska expedieras inte finns tillgängligt.
- Utreda om det är lämpligt att farmaceuter i vissa fall ska kunna bryta en läkemedelsförpackning för att kunna säkerställa att fler patienter får del av läkemedel under kritiska restsituationer.
- Ta fram förslag om hur information om parallellhandlade läkemedel och licensläkemedels tillgänglighet kan öka.
- Utreda om Läkemedelsverket genom sin tillsynsverksamhet i större utsträckning kan verka för att förebygga att restsituationer uppstår.

Källa: Regeringen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev