Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Myndighet varnar för plåster vid MR-undersökningar

Publicerad: 6 mars 2009, 10:24

Nikotinplåster som används vid undersökning med magnetkamera kan orsaka brännskador. Nu varnar den amerikanska läkemedelsmyndigheten för läkemedelsplåster.


Vid undersökning med magnetkamera är det strikt förbjudet för patienter att ha något metallföremål med sig eller på sig. Magnetkraften från kameran är mycket stark och patienten kan komma till skada om hon eller han har på sig ett metallföremål.

Det amerikanska läkemedelsverket, FDA, har nu upptäckt flera fall där läkemedelsplåster saknar varningar för att de innehåller metaller. Små metallelement som ingår i materialet för läkemedelsplåster kan värmas upp vid undersökning med magnetkamera, MR, och bränna patienter.

Det är sedan tidigare känt att plåster som innehåller metallelement inte bör användas vid MR. Men efter att FDA i januari i år uppmärksammades på att en tillverkare inte varnade för metallinnehåll så kunde den snart konstatera flera fall där det saknades information om innehåll av aluminum eller andra metaller för många liknande produkter.

Nu granskar myndigheten förpackningar och materialsammansättning för nikotinplåster och andra läkemedelsplåster och uppmanar samtidigt patienter att alltid informera sina läkare om eventuella läkemedelsplåster före undersökning med magnetkamera.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev