Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Läkemedel

Myndigheter går emot varandra om medel mot svinkoppor

Publicerad: 30 september 2009, 12:26

Läkemedelsverket rekommenderar salvan Altargo vid svinkoppor. Men TLV anser att läkemedlet inte är tillräckligt kostnadseffektivt för att subventioneras.


I Läkemedelsverkets nya rekommendationer för behandling av hud- och mjukdelsinfektioner rekommenderas Altargo, retapamulin, vid behandling av svinkoppor, impetigo, om rengöring med tvål, vatten och antiseptika inte haft avsedd effekt.

I en ansökan till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, 2007 uppgav företaget Glaxo Smithkline som tillverkar Altargo att en ökad användning av läkemedlet kan få ner användningen av bredspektrumantibiotika och därmed minska risken för resistens­utveckling.

Men myndigheten avslog ansökan och menade att företaget saknade bevis för sitt påstående.

– Vårt nej baserade sig på att företaget år 2007 inte kunde visa nyttan av produkten i tillräckligt hög grad, säger Niklas Hedberg, ansvarig för nyansökningar för läkemedel på TLV.

Som underlag för beslutet låg också bland annat ett yttrande från landstingens så kallade läkemedelsförmånsgrupp som sade sig ha svårt att se vilken plats Altargo skulle ha i behandlingstrappan. I klinisk praxis befarade gruppen att Altargo skulle användas i stället för tvål, vatten och antiseptika, men sällan i stället för peroral antibiotika.

Att läkemedlet inte subventioneras innebär att patienterna själva måste stå för kostnaden när de blir sjuka.

Kommer TLV att ompröva beslutet när preparatet nu rekommenderas av Läkemedelsverket?


– Om företaget inkommer med en ny ansökan gör vi en ny prövning, då kan vi väga in Läkemedelsverkets bedömning, säger Niklas Hedberg.

Jan Faergemann, professor och överläkare vid hudkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset, har ingått i Läkemedelsverkets expertgrupp. Han tycker inte att man kan resonera som TLV gjorde när myndigheten bedömde läkemedlet.

– Altargo bör ju ha större effekt än tvål och vatten. Om läkemedlet kan kila in sig mellan tvål och vatten och tabletter kan det förstås innebära att man får en mindre användning av tabletter.

Han påpekar också att det i dag saknas alternativ.

– Andra lokala antibiotika som Fucidin får inte användas längre. Bactroban får bara användas vid MRSA, meticillinresistenta stafylokocker. Altargo ingår i en ny grupp antibiotika som inte finns i tablettform. Därför gör det inte lika mycket om man utvecklar resistens.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev