fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Myndigheter oense om influensavaccin

Publicerad: 11 oktober 2012, 12:30

I Finland har instruktionerna för influensavaccinet Fluarix ändrats av rädsla för narkolepsirisk. Men svenska Läkemedelsverket ser ingen anledning att ändra sin bedömning.


Den finska hälsovårdsmyndigheten Institutet för hälsa och välfärd, THL, ändrar instruktionerna för vaccinering mot säsongsinfluensa, uppger Läkemedelsverket i ett pressmeddelande. Fluarix rekommenderas nu endast till individer över 65 år. Anledningen är att vaccinet tillverkas på liknande sätt som Pandemrix, fast utan adjuvans. Rekommendationen baseras på teoretiska överväganden och experimentella data, enligt Läkemedelsverket. THL anser inte att man kan utesluta att Fluarix, likt Pandemrix, skulle kunna ge en ökad risk för narkolepsi efter vaccinering.

Läkemedelsverket gör bedömningen att det finns fler oklarheter i de finska uppgifterna och att stödet för hypotesen är svagt. Myndigheten deltar i stället i den utredning som inletts av EMA, den europeiska läkemedelsmyndigheten, där forskargruppens data noggrant värderas. I dagsläget ändras därför inte rekommendationerna för influensavaccinet, utan gäller fortfarande för individer 65 över 65 år samt riskgrupper, såsom patienter med kroniska sjukdomar som hjärt- och lungsjukdom och nedsatt infektionsförsvar.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev