Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Näthandeln med antibiotika under luppen

Publicerad: 16 mars 2016, 07:00

Jenny Hellman på Folkhälsomyndigheten.

Foto: Lena Katarina Johansson

Internethandeln driver antibiotikaresistensen i onödan, enligt Folkhälsomyndigheten.


I maj drar myndigheten i gång en ny studie som syftar till att ta reda på hur många svenskar som köper antibiotika på nätet och varför de gör det. Det kom fram på Läkemedelsriksdagen i går, tisdag.

– Vi behöver mer kunskap på det här området. Vi vet att vanan att köpa kläder och mat på internet ökar och då kan man också anta att det gäller läkemedel, sade Jenny Hellman, apotekare på Folkhälsomyndigheten.

I Sverige har användningen av antibiotika minskat med över 40 procent sedan mitten av 1990-talet, enligt henne.

– Vi har ett bra läge i Sverige jämfört med globalt, men även här ökar resistensen. Vi kan inte stoppa antibiotikaresistensen, men vi kan bromsa utvecklingen. Här gäller det att jobba på flera områden: vårdhygien, smittspridning men också att vi använder antibiotika så klokt som möjligt och bara när det behövs, sade Jenny Hellman.

Enligt henne är kunskapen om antibiotikaresistensen relativt hög i Sverige, men det betyder inte att man gör rätt. I de områden i Stockholm där man har högst kunskap, äter man också mest antibiotika visar studier.

– Mycket av den moderna vården vilar i dag på antibiotika. Konsekvenserna är många och stora om vi inte har en effektiv antibiotika. Vi kan inte behandla vanliga infektioner, sade Jenny Hellman.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev