lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

”Nationella förutsättningar inget hinder”

Publicerad: 15 januari 2016, 09:58

Foto: Photos

E-hälsomyndighetens nobb av generisk förskrivning sätter inte käppar i hjulet för gränsöverskridande receptexpediering inom EU.

Ämnen i artikeln:

E-hälsomyndigheten

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


E-hälsomyndigheten har tidigare testat utbyte av e-recept inom ramen för det europeiska e-hälsoprojektet Smart Open Service for European patients, Epsos. Då fanns det möjlighet att förmedla både produktnamn och aktiv substans liksom läkemedelsform och styrka.

– För varje recept behövde man även ange om ett recept var möjligt att substituera eller inte. Utgångspunkten då var, och kommer också vara framöver, att det ska vara möjligt att utbyta recept oavsett nationella förutsättningar, säger Lisa Hagberg, som ansvarar för frågan hos E-hälsomyndigheten, till Dagens Apotek.

I förberedelserna för deltagandet i Epsos samarbetade E-hälsomyndigheten med bland annat med Läkemedelsverket. Det samarbetet fortsätter även inför nästa steg att införa utbyte av e-recept mellan EU-länderna.

– I detta arbete ingår bland annat att beakta att säkerheten i receptexpeditionen bibehålls oavsett var expedition sker. Därutöver har EU-kommissionen, utifrån erfarenheterna i Epsos, initierat utredningar för att ytterligare förbättra tjänsten. En av dessa utredningar som ännu inte har levererat resultat handlar om utbyte, säger Lisa Hagberg.

Pilotprojektet Epsos avslutades sommaren 2014.

Relaterat material

E-recept i hela EU på g

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev