Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Läkemedel

Naturläkemedlet Ginkgo hade inte den effekt som förväntats

Publicerad: 30 december 2009, 13:29

Naturläkemedlet Ginkgo bromsade inte minnesnedsättning hos äldre personer.


I Sverige är Ginkgo biloba registrerat som naturläkemedel för behandling av bland annat dåligt minne och det används ofta just för att undvika de försämringar av minne och koncentrationsförmåga som åldrande kan innebära.

I en ny stor amerikansk studie kunde man dock inte se några goda effekter när äldre personer använde preparatet.

I studien hade över 3 000 personer mellan 72 och 96 år lottats till att antingen få två dagliga doser av Ginkgo eller att få placebo. Deltagarna bedömdes vid påbörjandet av studien som i stort sett friska. De fick under studieperioden genomgå ett flertal tester av kognitiv förmåga.

Efter en uppföljningstid som varade i median i sex år kunde man inte påvisa att naturläkemedlet hejdade försämring hos någon av de förmågor som prövades, bland annat minne, språk och uppmärksamhet.

Forskarna drar slutsatsen att Ginkgo biloba i den använda dosen inte förebygger kognitiv nedsättning hos äldre med normal eller med milt nedsatt kognitionsförmåga.

Resultaten, som publiceras i den senaste utgåvan av tidskriften JAMA, stödjer de resultat som man har sett i tidigare mindre undersökningar. Forskarna är verksamma vid bland annat University of Virginia i USA.

Läs studien:

JAMA 2009; 302(24):2663-2670

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev