Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Nej till antibiotika kan ge lägre betyg

Publicerad: 7 december 2015, 10:41

Brittiska läkare som är restriktiva med att skriva ut antibiotika riskerar att få mindre nöjda patienter, antyder en ny studie.


På grund av den ökande antibiotikaresistensen rekommenderas restriktivare förskrivning av antibiotika. Men läkare känner ofta press från patienter att skriva ut antibiotika, även för tillstånd då det inte rekommenderas, enligt bland annat en undersökning från förra året från Folkhälsomyndigheten.

En ny studie publicerad i British Journal of General Practice antyder att patienter som inte får antibiotika utskrivet kan ge läkaren lägre betyg i utvärderingar.

Forskarna analyserade data från en patientundersökning och uppgifter om förskrivna läkemedel. De fann att allmänläkarmottagningar som generellt sett var restriktiva med att förskriva antibiotika hade lägre betyg i patientundersökningen. Forskarna fann inte lika tydliga samband när det gällde patientnöjdhet och förskrivning av andra läkemedel.

Forskarna påpekar att allmänläkare kan behöva stöd för att behålla patientnöjdheten. Tidigare har små studier visat att missnöjet över att inte ha fått antibiotika förskrivet kan vägas upp om patienten upplever att de blivit undersökta eller lyssnade på ordentligt. Men det behövs mer forskning, påpekar forskarna i ett pressmeddelande.

Eftersom det är en observationsstudie kan inget orsakssamband visas.

Läs mer i abstract:

Mark Ashworth med flera. Antibiotic prescribing and patient satisfaction in primary care in England: cross-sectional analysis of national patient survey data and prescribing data. British Journal of General Practice, publicerad online 7 december 2015. Doi: 10.3399/bjgp15X688105

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev