Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Nerfryst avföring kan hjälpa mot klostridiumdiarré

Publicerad: 13 oktober 2014, 11:00

18 av 20 patienter med svåra diarréer till följd av infektion av bakterien Clostridium difficile blev av med sina symtom efter kapselbehandling med frusen avföring, enligt en ny pilotstudie itidskriften Jama.


Resultaten pekar därmed på en relativt enkel metod för att behandla denna typ av infektion.

Det är tidigare visat att avföringsdonation kan ha mycket bra effekt genom att återställa balansen i tarmfloran hos patienterna. Men praktiska problem, som att avföringen måste vara färsk, har begränsat användningen av metoden.

I den nu aktuella studien, som är utförd vid Massachusetts General Hospital i Boston, USA, användes avföring från fyra noggrant utvalda donatorer. Avföringen suspenderades i en lösning och fördelades i kapslar, vilka sedan frystes ner. Kapslarna hade höljen som skyddade innehållet från den sura miljön i magen.

Varje patient tog 15 kapslar första dagen och ytterligare 15 kapslar dagen efter, motsvarande en total dos av i snitt 48 gram avföring.

Kapslarna plockas fram ur frysen ett par minuter innan administrering. Då glider de lättare ner i halsen som isbitar, skriver studiens försteförfattare i ett mejl till Dagens Apotek.

Av studiens 20 deltagare blev 14 symtomfria efter en första behandlingsomgång. Ytterligare fyra blev symtomfria efter en andra omgång.

Forskarna bakom studien anser att de har preliminära bevis på att metoden är säker och har effekt. Längre och större studier behövs dock för att bekräfta resultaten, skriver de.

I studien ingick patienter som drabbats av antingen tre återkommande infektioner av Clostridium difficile med mild till måttlig svårighetsgrad och som inte svarat på behandling med antibiotikumet vankomycin eller patienter med två episoder av svår infektion som krävde sjukhusinläggning.

Läs hela originalstudien:

Ilan Youngster med flera. Oral, Capsulized, Frozen Fecal Microbiota Transplantation for Relapsing Clostridium difficile Infection. Jama, publicerad online den 11 oktober 2014. doi:10.1001/jama.2014.13875

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev