Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Läkemedel

Nobelpristagare tror på ny behandling mot kramper

Publicerad: 20 April 2015, 11:57

Foto: Thinkstock

AAN 2015. Preparat som innehåller extrakt från bland annat ingefära och kanel har potential att bli behandlingar mot spasticitet och muskelkramper, enligt en tidig studie på friska personer.


Det är amerikanska forskare som undersökt om substanser som stimulerar jonkanaler av typen TRPV1 och TRPA1 hindrar uppkomsten av elektriskt inducerade fotkramper.

När försökspersonerna, som var 37 till antalet, tagit preparaten så upplevde de att krampernas intensitet minskade tre gånger, jämfört med när de fick placebo. Effekten var tydlig minuter efter  oral administrering och varade i upp till åtta timmar.

Bakom fynden står ett forskarlag med bland annat Roderick MacKinnon, som fick dela Nobelpriset i kemi år 2003 för upptäcker kring just jonkanaler. I ett pressmeddelande från AAN säger han:

– Resultaten stödjer att den här behandlingen har en betydande potential för människor som lider muskelkramper och möjligen av spasmer vid flera typer av neurologiska tillstånd, som nattliga benkramper, multipel skleros och cervikal dystoni.

Forskarna verkar se störst möjligt användningsområde vid nattliga muskelkramper, ett tillstånd som enligt MacKinnon fyra miljoner amerikaner lider av dagligen och där det i dag inte finns några godkända läkemedel.

– Sådana benkramper kan skapa obehag, avbruten sömn, minskad livskvalitet och inverka på vardagliga aktiviteter, säger Roderick MacKinnon i pressmeddelandet.

Forskarnas teori är att aktivering av TRPV1 och TRPA1 i mag-tarmkanalen ger en hämmande signal till nerver, så kallade alfa-neuron, i ryggmärgen som är inblandade i uppkomsten av kramper.

Preparatet som användes i studien har tagits fram av företaget Flex Pharma, som grundats av bland andra Roderick MacKinnon. De är tänkta att användas som kosttillskott och uppges innehålla chilipepparämnet capsaicin samt extrakt från ingefära och kanel.

Flex Pharma hoppas sätta i gång en klinisk studie vid nattliga benkramper senare i år.

Den aktuella studien presenteras på AAN-kongressen i Washington DC tisdagen den 21 april.

Läs abstract till studien:

Glenn Short med flera. Orally-administered TRPV1 and TRPA1 activators inhibit electrically-induced muscle cramps in normal healthy volunteers. Presenteras på AAN-kongressen den 21 april 2015. 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev