Läkemedel
”Nollanbud kan urholka dostjänsten”
Publicerad: 26 januari 2016, 10:45
Lars Skutholm är marknadsdirektör på Apoteket AB. Foto: Apoteket AB.
Apoteket AB varnar för att nollavtal kan minska kvaliteten på dostjänster.
Ämnen i artikeln:
Läkemedel– Det är upp till varje anbudsgivare vilket pris man vill lägga, men vi har svårt att se hur kvalitet kan upprätthållas med nollanbud. Vår primära oro handlar inte om lönsamhet, den baseras snarare på att dostjänsten urholkas och över tid inte levererar på kundernas förväntningar, säger marknadsdirektör Lars Skutholm till Dagens Medicin.
Apoteket AB deltog i dosupphandlingen som Region Östergötland, Landstinget i Kalmar län, Region Jönköpings län, Region Kronoberg och Landstinget Blekinge nyligen gjorde tillsammans. Apotekstjänst tog hem avtalet med ett nollanbud. Om beslutet kommer att överklagas är oklart.
– Det är för tidigt att svara på den frågan. Vi går nu igenom upphandlingen, och ser med utgångspunkt i detta om det finns anledning att driva processen vidare, säger Lars Skutholm.
Apotekstjänst har tidigare anklagat Apoteket AB för prisdumpning efter att ha förlorat dosuppdraget i Västra Götaland. Den gången vann Apoteket AB upphandlingen på lägsta pris.
– Våra priser är helt grundade i en leveransmodell som erbjuder en säker och kvalitativ produkt till våra kunder. Hur andra väljer att agera på dosmarknaden får vara en diskussion mellan dem och deras kunder, säger Lars Skutholm.
Apoteket AB tog vid årsskiftet över som dosleverantör till Västra Götalandsregionen och Region Halland. I december skickade bolaget ut en lista med vilka apotek som ska vara utlämningsställen. Somliga apotekare, vars apotek inte längre fick vara utlämningsställe, reagerade med ilska och undrade hur urvalet gått till.
– Regionerna tydliggör redan i förfrågningsunderlaget vad som krävs av en leverantör för att täcka det patientbehov som finns inom respektive region. Därefter har vi i samråd med regionerna valt vilka utlämningsställen som täcker dessa behov, säger Lars Skutholm.
Av kravspecifikationen som Västra Götalandsregionen tog fram inför upphandlingen framgår att det ska finnas minst 250 utlämningsställen i Västra Götalandsregionen och 52 i Region Halland. Listan som Apoteket AB skickade ut visar att det nu finns 260 utlämningsställen i Västra Götaland och 54 i Halland.