lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Nu kan Naloxon skrivas ut

Publicerad: 12 juni 2017, 11:36

Foto: Thinkstock

Läkare kan nu skriva ut motgiftet Naloxon till personer som är i riskzonen för en överdos. Preparatet är efterfrågat sedan narkotikadödligheten i Sverige har mer än fördubblats på tio år.

Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenLäkemedel

Det gäller personer som riskerar att överdosera opioider, alltså heroin, buprenorfin och morfin, som nu kan få sprutor med naloxon utskrivna. Det klargör Socialstyrelsen och Läkemedelsverket i en rapport som lämnas till regeringen i dag.

– Den har funnits tillgänglig inom sjukvården innan, som en ampull som injiceras. Det är alltså mer komplicerat. Sprutorna som kommer nu kan man använda själv efter att ha fått instruktioner, säger Ingela Hägglund, enhetschef på Läkemedelsverket.

Anledningen till att sprutan inte har funnits att skriva ut tidigare är att inget läkemedelsföretag har ansökt om att få sälja det, enligt Ingela Hägglund.

Sverige har näst högst narkotikadödlighet i hela EU. I två år har Region Skåne drivit frågan om att naloxon ska finnas tillgängligt för personer i riskzonen. Beslutet är välkommet, enligt Anders Åkesson (MP).

– Jag är glad i dag. Beslutet innebär att missbrukare som tagit en överdos kan ta motgiftet direkt, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Han har som ambition att kunna införa utskrivning inom kort.

– Min förhoppning är att vi ska kunna implementera det under senhösten, säger Anders Åkesson till SVT.

Bengt Svensson, professor i socialt arbete vid Malmö högskola, säger att det är en viktig signal om att man tar frågan med narkotikadödlighet på allvar.

– Det hjälper absolut, men det krävs mer kraftfulla åtgärder.

Bengt Svensson efterlyser också en nässprej innehållande naxolon som är ännu lättare att använda och som finns i Norge. Den är inte tillgänglig inom EU än, men ett eventuellt godkännande av en sådan nässprej behandlas på EU-nivå, säger Ingela Hägglund.

Motgiftet naloxon

Naloxon har enbart effekt på opiodorsakade överdoser. Preparatet har inga egna opioidlika egenskaper och är inte beroendeframkallande.
WHO lanserade den 5 november 2014 nya riktlinjer för första hjälpeninsatser vid drogöverdoser genom användning av läkemedlet naloxon.
WHO:s rekommendation innebär att länder ska göra naloxon tillgängligt för personer i högriskindividers närhet och inte bara för sjukvårdspersonal. Det ska ses som ett komplement till andra vård- och stödinsatser.

Källa: Läkemedelsverket och Socialstyrelsen.

MATILDA TRÄFF/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev