måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Ny app räknar ut smärtdoser

Publicerad: 14 mars 2014, 07:08

En ny app i mobilen hjälper danska läkare och sjuksköterskor att dosera läkemedel rätt för patienter med akut smärta.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Gratisappen har utvecklats av Rigshospitalet i Köpenhamn. Med dess hjälp blir det mindre svårt för personalen att dosera smärtstillande, morfinliknande preparat, trots att nya sorter med nya namn ofta dyker upp på marknaden, skriver danska Dagens Medicin.

Tar patienten flera olika sorters smärtstillande eller ska byta preparat på grund av biverkningar, räknar appen på några sekunder ut vilken dos för det nya läkemedlet som motsvarar den tidigare.

Omräkningsfunktionen har en del som är inriktad på akut smärta hos patienter som vanligtvis är friska och en del som är inriktad på patienter med kronisk smärta. I beräkningen av dos till kroniska smärtpatienter kompenserar appen för att patienterna har blivit tillvanda vid ett preparat. En patient som stått länge på morfin ska till exempel inte ha motsvarande höga dos vid byte till ett annat slag av smärtstillande, säger Ole Mathiesen, överläkare vid Rigshospitalet.

Förutom att räkna om doser kan appen användas för att värdera patienternas smärta, ge goda råd om val av smärtstillande och läkemedelsinformation som uppdateras varannan vecka.

Appen heter Akut Smerte app och är utvecklad för sjukvårdspersonal men kan också vara till nytta för patienter med kronisk smärta.  Den finns att ladda ned via Itunes eller Google play.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev