Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Ny aptitdämpare dubbelt så bra

Publicerad: 12 juni 2009, 12:00

Att få fram effektiva läkemedel mot fetma har visat sig vara svårt. Men en ny substans har i inledande prövningar förefallit dubbelt så effektiv som dagens preparat.


I höstas drogs försäljningstillståndet för Acomplia tillbaka i EU och flera lovande bantningspiller under utveckling har fallit före målsnöret. Även de läkemedel som finns på marknaden i dag har relativt blygsam effekt.

Stephan Rössner, professor och överläkare vid över­vikts­enheten på Karolinska uni­versitetssjuk­huset i Huddinge, anser att den enda verkligt effektiva behandlingen mot fetma i dag – när kost, motion och beteende­förändringar inte räcker – är kirurgisk.

– Många säger: Visa oss ett läkemedel som ger en viktminskning på 15 procent, eftersom det liknar medelvärdet vid fetmakirurgi.

Enligt Stephan Rössner finns nu en ny kandidat som har chansen att nå det målet.

– För första gången är man kanske nästan där.

Substansen, som heter tesofensin, har hittills testats i en fas 2-studie som presenterades i tidskriften Lancet i höstas. I studien fick 203 patienter med en genomsnittlig vikt på drygt 100 kg sedvanlig behandling med kost- och livsstilsförändringar. De lottades till att därutöver få tesofensin, en gång om dagen under sex månader, eller placebo.

Resultaten visade att placebogruppen gick ner i snitt 2 procent, medan de som fått tesofensin, beroende på dos, gick ner i snitt mellan 4,5 och 10,6 procent.

– Slutsatsen från fas 2 är att tesofensin är dubbelt så effektivt som dagens preparat, samtidigt som biverkningarna i princip inte är allvarligare än för de fetma-läkemedel som är godkända, säger Stephan Rössner.

Förutom biverkningar som muntorrhet och sömnsvårigheter, gav den högsta dosen tesofensin även en mindre pulsökning, dock utan någon signifikant blodtryckshöjning som annars varit ett problem med liknande läkemedel.

– Men sedan kan det ju dyka upp andra biverkningar när läkemedlet testas i större studier. Säkerhetsnivån ligger högt för fetmaläkemedel och även beskedliga biverkningar har lett till att nya kandidater stupat, säger Stephan Rössner.

Tesofensin, som från början var tänkt som ett medel mot Parkinsons sjukdom, hämmar återupptaget av tre aptitreglerande signalsubstanser i hjärnan: dopamin, noradrenalin och serotonin. Det redan godkända fetmamedlet Reductil har en likartad mekanism men verkar bara på serotonin och noradrenalin.

Det danska företaget Neurosearch, som utvecklar tesofensin, planerar nu att testa medlet i en fas 3-studie med runt 5 000 patienter. Förhoppningen är att både inkludera överviktiga patienter som är friska och sådana som även har andra komplikationer, exempelvis högt blodtryck.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev