Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Ny cellmarkör förutspådde död i prostatacancer

Publicerad: 11 februari 2009, 07:50

Nivåerna av cirkulerande tumörceller kan vara ett bättre sätt att följa sjukdomsförloppet efter cytostatikabehandling vid avancerad prostatacancer än att använda PSA-nivån, enligt en ny studie.


Vid metastaserande prostatacancer som inte svarar på hormonterapi är det ofta svårt att avgöra hur sjukdomen kommer att utvecklas och vilken effekt cellgiftsbehandling kommer att få.

Därför har forskare vid bland annat Memorial Sloan-Kettering Cancer Center i New York undersökt hur olika markörer kan kopplas till överlevnad och effekt av behandlingen. De gjorde en ny analys av data från en studie där 164 patienter med prostatacancer genomgick cellgiftsbehandling.

Resultaten visar att höga halter av både PSA och cirkulerande tumörceller, CTC, före behandlingen kunde kopplas till ökad risk för att dö under uppföljningstiden. Men efter cytostatikabehandlingen var sambandet mellan förändringar av CTC och patientens risk att dö mycket tydligare än för PSA.

Enligt försteförfattaren till studien, Howard Scher, visar undersökningen att analys av CTC-nivåerna kan användas för att bedöma sjukdomsstatus och som surrogatmarkör för dödlighet i kliniska prövningar.

Studien publiceras online i dag, onsdag, i tidskriften Lancet Oncology.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev