Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Ny datortomograf tar bilder från topp till tå på 15 sekunder

Publicerad: 15 mars 2005, 14:42

Den senaste generationens datortomografer har 64 kanaler som kan ta upp till 180 bilder per sekund. Tekniken imponerar på experterna, som dock är bekymrade över de datamängder som produceras.


För tio år sedan klarade de modernaste datortomograferna att ta en röntgenbild per sekund. De senaste månaderna har två nya datortomografer installerats vid svenska sjukhus som kan ta upp till 180 bilder per sekund och göra en genomgående undersökning av hela kroppen på 15 sekunder. Dessutom med lägre stråldoser än tidigare.

Först ut var Universitetssjukhuset Mas i Malmö, som fick sin utrustning i höstas och i början av februari kunde personalen vid Hudiksvalls sjukhus börja använda sin nya datortomograf.

Roterar tre gånger så snabbt  Alf Johansson, överläkare vid röntgenkliniken, Hudiksvalls sjukhus anser att utvecklingen på området har varit imponerande och framför allt är den till stor nytta för patienterna.

- En stor fördel med en så snabb maskin är att vi nu med hög noggrannhet kan undersöka kranskärl i slående hjärtan. Det medför att vi kan skilja ut vilka patienter som inte behöver gå vidare till kranskärlsröntgen, vilket innebär att många patienter slipper genomgå en krävande undersökning. Dessutom sparar det pengar och personalresurser för sjukvården, säger Alf Johansson.

Att prestandan har ökat så kraftigt när det gäller datortomografer har flera olika förklaringar. En är att röntgenrörsenheten roterar tre gånger så snabbt runt patienten i dagens maskiner, jämfört med de modernaste för tio år sedan. Men framför allt beror det på det kraftigt ökade antalet röntgendetektorer som nu via 64 kanaler genererar lika många bilder parallellt.

Hög hastighet minskar oskärpa  Ett annat viktigt framsteg är att man har lyckats minska den rutinmässigt använda tjockleken på bilderna från 5-8 millimeter för tio år sedan till omkring 0,6 millimeter i dag.

Den höga hastigheten gör att risken för rörelseoskärpa i bilderna minskar, vilket exempelvis är mycket viktigt vid undersökning av ett slående hjärta. Att avståndet mellan snitten har blivit mindre gör också att utrustningens programvara kan skapa detaljrika tredimensionella bilder, vilket krävs för att man på ett säkert sätt ska kunna granska hjärtats kranskärl.

Denna utveckling är också förklaringen till att sjukhuset i Hudiksvall nu med hjälp av tekniken hoppas kunna exkludera de patienter som inte behöver gå vidare till undersökning med kranskärlsröntgen.

Anders Sundin, professor och överläkare vid bild- och funktionsmedicinskt centrum, Akademiska sjukhuset i Uppsala, som även ansvarar för datortomografiverksamheten vid sjukhuset, håller med om att det är hjärtpatienterna som drar de största vinsterna av den nya snabba tekniken, men påpekar att även andra grupper har nytta av den.

- Ett viktigt användningsområde är att kombinera den snabba datortomograftekniken med PET-kameraundersökningar. Då kan vi exempelvis kartlägga vilka delar av hjärtat som har dött efter en hjärtinfarkt och vilka delar som inte är påverkade. Att kombinera teknikerna gör det också möjligt att bättre positionera tumörer och metastaser och se deras utbredning, säger Anders Sundin.

3 000 bilder från en undersökning  De detaljrika bilder som de moderna datortomograferna kan skapa har också en viktig pedagogisk funktion, tycker Anders Sundin.

- Kan vi visa hur en tumör involverar blodkärl och annan vävnad i alla dimensioner så är det också lättare för kirurgen att göra en bedömning och fatta viktiga beslut innan det är dags för operation. Det är en av de absolut största vinsterna, säger han.

Även om tekniken är bra på många sätt så har den också nackdelar. Ett av dem är behovet av lagringsutrymmen som kommer att öka kraftigt i takt med att allt fler undersöks med dessa nya utrustningar.

En helkroppsundersökning omfattar exempelvis cirka 3 000 bilder. Ska man dessutom göra en rutinundersökning av en njure med kontrast, behövs ofta tre tagningar med maskinen för att se hur njuren och eventuella tumörer tar upp och eliminerar kontrast. Det är en undersökning som omfattar cirka 2 000 bilder.

- Det här är ett problem som vi kanske kan leva med för tillfället. Men vi måste börja fundera över vad vi ska göra med alla bilder som vi tar, eftersom det i förlängningen kommer att krävas otroliga lagringsutrymmen. Frågan är om vi behöver spara allt, säger Anders Sundin.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev