Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Läkemedel

Ny lag om hälso- och sjukvård utomlands vid katastrofer

Publicerad: 11 April 2008, 13:41

En lagändring ska göra det möjligt för svensk sjukvård att agera utomlands vid exempelvis katastrofer med många svenskar inblandade.


Vid flodvågskatastrofen i Sydostasien 2004 kunde landstingen inte skicka sjukvårdsresurser till bland annat Thailand, för att på plats ta hand om skadade svenskar. Det är nämligen i lag förbjudet för landstingen att ge hälso- och sjukvård till svenskar som befinner sig utomlands.

Regeringen beslutade därför i går om en lagändring som ska göra det möjligt för svensk sjukvårdspersonal att i vissa situationer agera även utomlands.

– Vi behöver ha beredskap för att kunna hjälpa svenskar som drabbas när extrema situationer uppstår, säger socialminister Göran Hägglund (kd), enligt ett pressmeddelande.

Sex landsting och regioner ges i uppdrag att svara för beredskapen för insatser utomlands. Dessa är landstingen i Stockholms län, Uppsala län, Västerbotten och Östergötland samt Västra Götalandsregionen och Region Skåne.

6 miljoner kronor per år satsas av regeringen i år och nästa år när en beredskap för utlandsinsatser byggs upp. Därefter anslår regeringen 3 miljoner kronor årligen till att upprätthålla denna beredskap.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev