Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Ny möjlig väg att öka nivån av insulin i kroppen

Publicerad: 23 maj 2014, 11:15

Forskare har för första gången tagit fram ett möjligt läkemedel som kan hämma det viktiga insulinnedbrytande enzymet IDE, enligt en ny studie i tidskriften Nature.


Forskningen är utförd på möss och visar att djur som behandlades med en särskild substans fick förbättrad glukosomsättning efter att de fått mat. Det här gällde båda smala och feta djur.

Tidskriften skriver i en separat nyhetsartikel att det aktuella enzymet hittills har varit en svåråtkomlig måltavla för möjliga läkemedel, antingen för att dessa varit alltför instabila eller också blockerat andra viktiga proteiner i kroppen.

Men de nackdelarna har alltså inte den nu aktuella substansen.

Forskarna bakom studien, som är verksamma vid bland annat Harvard University i Boston, USA, tror därmed att hämning av enzymet kan bli en ny strategi för att behandla typ 2-diabetes.

Samtidigt konstaterar de att blockad av IDE också tycks påverka två andra centrala hormon för glukosomsättningen, nämligen glukagon och amylin. Ett av flera möjliga sätt att undvika detta är att ta fram läkemedelssubstanser med en mer specifik hämning av den eftertraktade insulinnedbrytningen, enligt forskarna.

Läs abstract till studien:

Juan Pablo Maianti med flera. Anti-diabetic activity of insulin degrading enzyme inhibitors mediated by multiple hormones. Nature, publicerad online den 21 maj 2014. DOI: 10.1038/nature13297

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev