lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Ny studie om riskerna med Pandemrix

Publicerad: 5 maj 2014, 09:59

En studie från Irland bekräftar tidigare data som visar att vaccination med Pandemrix ökade risken för narkolepsi bland barn och ungdomar under pandemin.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

År 2011 började rapporter om narkolepsi bland barn och unga vaccinerade med Pandemrix mot den så kallade svininfluensan att komma in till det irländska läkemedelsverket, Irish Medicines Board.

En utredning inleddes och resultatet, som publiceras i Eurosurveillance, visar att risken för narkolepsi var nästan 14 gånger högre bland barn och ungdomar som fick vaccinet jämfört med de ovaccinerade.

Totalt insjuknade 5,7 barn per 100 000 vaccinerade med Pandemrix vilket kan jämföras med 0,4 fall per 100 000 bland de ovaccinerade.

Forskarna har granskat de totalt 32 fall av narkolepsi som rapporterades under perioden april 2009 till december 2010. Av dessa inträffade 28 bland barn och ungdomar mellan 5 och 19 år, och 24 av dem sökte vård för sina symtom under den angivna perioden, vilket gör att symtomdebuten kan sättas i samband med vaccinet.

Nästan alla drabbade hade den särskilda genvariant, HLA-DQB1*0602, som tidigare har satts i samband med ökad risk, men forskarna påpekar att mekanismerna bakom sambandet inte är klarlagda ännu.

De ställer sig tveksamma till att det effekthöjande ämnet, adjuvansen, i Pandemrix skulle vara boven i dramat, vilket andra har framhållt som troligt. I Kanada användes under pandemin det mycket snarlika vaccinet Arepanrix, som också var tillverkat av Glaxosmithkline och som innehöll samma adjuvans, men i Kanada sågs ingen ökning av narkolepsifallen.

Sambandet mellan narkolepsi och Pandemrix har tidigare rapporterats från bland annat Sverige, Finland och Danmark.

Läs artikeln:

Darina O’Flanagan med flera. Investigation of an association between onset of narcolepsy and  vaccination with pandemic influenza vaccine. Eurosurveillance, den 1 maj 2014.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev