Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Ny TNF-hämmare gjorde reumatiker mer rörliga

Publicerad: 12 juni 2009, 10:57

Eular 2009 Golimumab, en ännu inte godkänd TNF-hämmare, hjälpte reumatiker som tidigare behandlats med liknande läkemedel utan effekt.


Det visar en fas 3-studie som presenteras i dag, fredag, vid den pågående reumatologkongressen Eular i Köpenhamn.

I den dubbelblinda och placebokontrollerade studien Go-After ingick 461 patienter som hade haft reumatoid artrit i drygt åtta år i genomsnitt. Drygt häflten av patienterna hade tidigare behandlats med andra TNF-hämmare, men slutat med det på grund av bristande effekt.

Patienterna randomiserades till att, utöver eventuell annan behandling, antingen få placebo eller golimumab. Efter en uppföljningstid på 24 veckor visade sig patienterna i golimumabgruppen ha signifikant förbättrad rörlighet och minskad trötthet jämfört med patienter som fick placebo.

Bland de patienter som tidigare fått andra TNF-hämmare och nu fick det nya läkemedlet ökade graden av rörlighet och minskad trötthet också mer än för dem som fått placebo.

Forskarna konstaterar även att i hela gruppen var det en signifikant större andel, knappt 52 procent, som upplevde en kliniskt betydelsefull förbättring av smärta och trötthet, enligt den skala som användes. I placebogruppen var det däremot endast 34 procent som upplevde en sådan förbättring.

Läs abstract

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev