torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Ny typ av läkemedel mot bröstcancer får subvention

Publicerad: 19 juni 2017, 12:16

Läkemedlet Ibrance (palbociklib) kan bromsa tillväxten av framskriden hormonreceptorpositiv bröstcancer. Foto: Pfizer

Läkemedlet Ibrance (palbociklib) kommer att få förskrivas inom förmånerna om det ges i kombination med vissa andra hormonläkemedel vid framskriden bröstcancer.

Ämnen i artikeln:

TLVLäkemedel

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det beslutet offentliggör Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, i dag måndag den 19 juni.

Ibrance är det första i en ny klass av läkemedel, så kallade CDK 4/6-hämmare, som bromsar tillväxten av tumören. Det är godkänt att användas vid lokalt avancerad eller spridd hormonreceptorpositiv bröstcancer där tumören inte samtidigt överuttrycker her2-receptorer. Behandling kan ske i kombination med aromatashämmare. Ibrance kan även användas i kombination med läkemedlet fulvestrant hos kvinnor som tidigare fått annan hormonbehandling mot tumören.

TLV begränsar dock subventionen till patienter som får läkemedlet i kombination med aromatashämmare. Här har en studie visat att Ibrance kan öka tiden innan sjukdomen försämras med i median tio månader.

Ibrance godkändes inom EU i november 2016. Sedan dess har TLV haft trepartsöverläggningar med läkemedelsföretaget Pfizer och landstingen. Företaget och landstingen har här gjort en sidoöverenskommelse som hanterar de osäkerheter som finns i behandlingslängd med läkemedlet och som i sin tur minskar osäkerheterna i TLV:s bedömning av hälsoekonomin.

Priset för behandling med Ibrance är 33 732 kronor per månad. Det verkliga priset sett till den hemliga sidoöverenskommelsen är dock lägre. Sammantaget bedömer TLV att kostnaden är rimlig i förhållande till nyttan av behandlingen och sjukdomens svårighetsgrad.

TLV:s beslut gäller från den 1 juli 2017.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev