måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Ny typ av p-piller godkänt i USA

Publicerad: 24 maj 2007, 10:08

Det amerikanska läkemedelsverket FDA har godkänt det första kombinerade p-pillret som ska tas varje dag helt utan uppehåll. Pillret är avsett för kvinnor som vill skjuta upp sina menstruationer under användningstiden.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Hittills har alla kombinerade p-piller, som innehåller östrogen och gestagen i låga doser, tagits i cykler om tre veckor med en fjärde pillerfri vecka. Avbrottet i användningen är till för att kvinnan ska få en menstruation.

Tidigare i veckan godkände den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA det första kombinerade p-pillret som tas kontinuerligt varje dag. Pillret heter Lybrel och fungerar på samma sätt som andra kombinerade p-piller med skillnaden att kvinnan inte gör uppehåll var fjärde vecka.

Enligt ett pressmeddelande från läkemedelsföretaget Wyeth är Lybrel avsett för kvinnor som vill skjuta upp sina menstruationer under användningstiden. Samtidigt påpekar man att mindre genombrottsblödningar kan förekomma.

En möjlig nackdel med Lybrel är att oväntade graviditeter kan bli svårare att upptäcka på grund av utebliven blödning. Alla användare uppmanas därför att ta ett graviditetstest om de upplever symtom på graviditet som illamående och ömhet i brösten.Pressmeddelandet på FDA:s hemsida

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev