Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Ny varning för Janssens vaccin

Publicerad: 13 juli 2021, 05:35

Janssens vaccin är godkänt i Sverige, men har inte börjat användas här

Foto: Getty Images

USA:s läkemedelsverk FDA varnar för en ny potentiell biverkning av Janssens covidvaccin, rapporterar The Washington Post.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinJanssen

Covidvaccinet som tillverkas av Janssen – som ägs av den amerikanska läkemedelsjätten Johnson & Johnson – kan ge Guillain-Barrés syndrom, varnar FDA. 

Omkring hundra personer har visat tidiga symptom på den neurologiska sjukdomen Guillain-Barrés syndrom och en person har avlidit. Men myndigheten betonar att risken är väldigt låg.

Läs mer: EMA: Hjärtsyndrom på biverkningslista 

Risken för att drabbas är dock mycket lägre än att som icke-vaccinerad drabbas av covid-19. Av de 12,8 miljoner som har fått vaccinet i USA har omkring hundra personer drabbats. Av dem har 95 vårdats på sjukhus och en person har avlidit.

Kan ge förlamningar

Den sällsynta nervsjukdomen Guillain-Barrés syndrom kan ge uppåtstigande slappa förlamningar i armar och ben när kroppens immunsystem angriper friska nervceller. De allra flesta som drabbas återhämtar sig helt från sjukdomen.

En höjd risk för Guillain-Barrés syndrom har tidigare observerats vid vaccin mot influensa och bältros, men hittills inte hos dem som har fått covidvaccin från Moderna eller Pfizer.

Läs mer: Resultat publicerade för inaktiverade coronavaccin 

I juni uppgavs, enligt The Washington Post, fall av syndromet ha upptäckts hos personer som vaccinerats med Astra Zenecas vaccin i Indien och Storbritannien, men ingen varning har utfärdats för det vaccinet.

Används inte i Sverige

Den nya varningen är ett nytt slag mot Johnson & Johnson, som hittills har spelat en biroll i vaccineringen i USA, där Janssens 12,8 miljoner doser kan jämföras med Moderna eller Pfizers sammanlagda 321 miljoner doser.

Efter rapporter om samma sällsynta kombination av blodproppar och ett lågt antal blodplättar, liknande det som Astra Zenecas vaccin har utretts, för pausades vaccineringarna med Janssens vaccin i USA i en dryg vecka i april.

Sedan dess har flera andra länder pausat vaccinet. Janssens vaccin är godkänt i Sverige, men har inte börjat användas här. Eftersom tillgången på andra vaccin nu är god kommer det sannolikt heller inte att börja användas.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll? 

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinJanssen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev