Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Nya besked: Klinik får skriva ut cannabis – men beslutet överklagas

Publicerad: 10 oktober 2022, 09:02

Magnus Thyberg berättar att Region Stockholm överklagar Socialstyrelsens beslut att låta kliniken behålla sin arbetsplatskod och därmed kunna förskriva cannabis som extemporeläkemedel inom förmånen.

Foto: Getty Images, Anna Molander

Smärtkliniken Aureum Healthcare kan fortsätta att skriva ut medicinsk cannabis inom förmånen sedan Socialstyrelsen ändrat Region Stockholms stoppbeslut. Men sista ordet är ännu inte sagt. Regionen överklagar.

Ämnen i artikeln:

Region StockholmSocialstyrelsenToppnyheter

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Region Stockholm ville temporärt stänga av klinikens så kallade arbetsplatskod från den 10 oktober för att hindra förskrivning av medicinsk cannabis som extempore-läkemedel inom läkemedelsförmånen. Som motiv angavs bland annat brister i klinikens journalföring.

Läs mer: Klinik stoppas från att förskriva cannabis inom förmånen

Men tji fick regionen. Den 7 oktober upphävde Socialstyrelsen regionens beslut, då myndigheten konstaterat att kliniken uppfyller kraven för arbetsplatskod. Hur det står till med klinikens journalföring eller om förskrivningen varit medicinskt motiverad ingår inte i Socialstyrelsens uppdrag att ta ställning till.  

Region Stockholm ger inte upp försöket att stänga av arbetsplatskoden. 

”Utifrån Patientsäkerhetslagen och Hälso- och sjukvårdslagen och den överenskommelsen för arbetsplatskod som finns ser vi att regionen har ett ansvar för att vården sker på ett patientsäkert sätt. I granskningen av Aureums arbetsplatskod bedömer vi att det utifrån underlaget inte går att avgöra om läkemedelsförskrivningen är patientsäker. Därför överklagar vi Socialstyrelsens beslut”, skriver Magnus Thyberg, avdelningschef för kunskapsutveckling vid Region Stockholm, i ett mejl till Dagens Medicin.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev