Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Nya bud om klopidogrel och protonpumpshämmare

Publicerad: 1 september 2009, 10:40

ESC 2009 Tidigare studier har visat att protonpumpshämmare kan minska effekten av hjärtläkemedlet klopidogrel. Men dessa fynd får inte stöd i en ny studie.


I våras varnade Läkemedelsverket för samtidig behandling med det trombocythämmande läkemedlet klopidogrel (Plavix) och protonpumpshämmare, eller PPI.

Orsaken är att observationsstudier visat kopplingar mellan användning av protonpumpshämmare och minskad effekten av klopidogrel, vilket i sin tur skulle leda till ökad risk för hjärtinfarkt och förtidig död.

Nu kommer en ny studie som visar att protonpumpshämmare inte påverkar det kliniska förloppet hos patienter som också får klopidogrel.

I undersökningen har forskare vid bland annat Brigham and Women’s Hospital i Boston, USA, analyserat data från studien Triton-Timi 38, där de två trombocythämmarna klopidogrel och prasugrel (Efient) jämfördes mot varandra hos hjärtpatienter som skulle genomgå ballongvidgning.

Forskarna finner inget samband bland de drygt 30 procent av patienterna som fick samtidig behandling med protonpumpshämmare och minskat skydd mot hjärt-kärlrelaterade händelser.

Resultatet gällde både i gruppen som fått klopidogrel och i gruppen som fått prasugrel.

Den aktuella studien presenteras i dag, tisdag, vid den pågående kardiologikongressen ESC i Barcelona och publiceras samtidigt online av tidskriften Lancet.

I en kommentar i Lancet skriver två forskare vid Technische Universität München, Tyskland, att det tveklöst finns en interaktion mellan protonpumpshämmare och så kallade tieonopyridiner, dit klopidogrel och prasugrel räknas, men denna interaktion saknar klinisk relevans för de flesta patienter med en riskprofil liknande den i Triton-Timi 38-studien.

De menar dock att protonpumpshämmare bör användas med försiktighet hos patienter som svarar dåligt på tieonopyridiner.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev