Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Nya hepatitläkemedel når endast de svårast sjuka

Publicerad: 30 oktober 2014, 09:32

Cirka en fjärdedel av patienterna med hepatit C får nya läkemedel subventionerade enligt ett beslut från TLV.


På senare tid har det kommit nya läkemedel mot hepatit C som är mycket effektiva. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har nu beslutat att nya läkemedel ska subventioneras för de svårast sjuka patienterna. Det innebär att patienter med fibrosstadium F3 och F4, patienter som har genomgått organtransplantation och patienter som har skador på andra organ än levern till följd av sjukdomen får läkemedel subventionerade.

Enligt en uppskattning rör det sig om cirka 10 000 av de 40 000 patienter som har hepatit C i Sverige.

Det innebär att många patienter inte får tillgång till nya läkemedel. Hur har ni resonerat kring det?

– Det är viktigt att de svårast sjuka patienterna får behandling först. Det här beslutet utgår från att säkerställa det, säger Sofia Wallström, generaldirektör för TLV, till Dagens Apotek.

Läkemedlen mot hepatit C är dyra, men Sofia Wallström tror att prissänkningar kommer att bli möjliga snart då det är flera nya preparat på väg.

– Det skapar förutsättningar för konkurrens och prispress, säger hon.

TLV:s beslut är samordnat med landstingen för att tillgången på läkemedel inte ska skilja sig åt i olika delar av landet.

Sedan 2005 omfattas läkemedel mot hepatit C av smittskyddslagen och smittskyddsläkemedel ska vara gratis för patienten att hämta ut.

Spelar det då någon roll om läkemedlet ingår i förmånen? Om läkaren skriver ut det som ett smittskyddsläkemedel bör väl patienten ändå kunna hämta ut det utan att behöva betala?

– Det är inte så att vissa läkemedel är smittskyddsläkemedel i sig utan de alla flesta läkemedel som förskrivs enligt smittskyddslagen ingår också i förmånen. I det här fallet har bolagen ansökt om subvention.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev