Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Nya läkemedel brädar gammal trotjänare

Publicerad: 22 februari 2017, 10:53

I nya rekommendationer ger nu Läkemedelsverket svar på vanliga frågor kring användning av nya orala antikoagulantia, noak. Dessutom fastslår myndigheten att dessa har företräde framför trotjänaren warfarin vid nyinsättning.


Ämnen i artikeln:

Läkemedelsverket

– I det här dokumentet tar vi till exempel upp att man i de flesta fall inte behöver ge extra behandling med lågmolekylärt heparin, så kallad bridging, när man gör uppehåll med noak under operationer. Detta är en skillnad jämfört med warfarin, säger Peter Svensson, professor och överläkare vid koagulationscentrum på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Han är en av experterna som står bakom den nya behandlingsrekommendationen som rör blodförtunnande läkemedel vid förmaksflimmer, den till patientantalet absolut största indikationen för användning av antikoagulantia. Syftet med behandlingen är främst att minska risken för stroke, vilket annars är förhållandevis vanligt vid just förmaksflimmer.

De senaste åren har fyra nya orala antikoagulantia introducerats. Jämfört med det sedan tidigare använda läkemedlet warfarin har de fördelen att de inte behöver monitoreras alls lika ofta. De är också mer lätthanterliga sett till interaktioner med andra läkemedel och födoämnen.

Men Peter Svensson noterar att det är väldigt vanligt med praktiska frågor kring hur de nya läkemedlen ska hanteras i olika situationer, som inför operationer.

– Varje år är det 30 till 35 procent av de här patienterna som behöver göra någon form av operativt ingrepp, alltifrån enklare tandingrepp till komplicerade höftoperationer, säger han och fortsätter:

– Vi tar till exempel upp när det är aktuellt att mäta koncentrationen av de nya läkemedlen i blodet för att exempelvis ta reda på när det är säkert att utföra ett ingrepp.

Läkemedelsverket anger att noak ska ses som förstahandsalternativ första gången en förmaksflimmerpatient kommer i fråga för behandling med antikoagulantia.

Det är ett avsteg från gällande riktlinjer från Socialstyrelsen där warfarin har samma prioritet, men avspeglar samtidigt rutinen i sjukvården där noak blivit klart vanligast vid nyinsättningar.

– Vetenskapligt sett finns det allt mer som talar för att noak är säkrare än warfarin, sett till bättre överlevnad och minskad risk för allvarliga blödningar. Vi avstår dock att lyfta fram något enskilt noak-läkemedel framför övriga. Men vissa passar bättre i vissa situationer, säger Peter Svensson.

Om nu noak är bättre än warfarin, borde ni inte ha en rekommendation för när warfarinpatienter bör byta till noak?

– Det är en bra fråga. Sådana byten sker redan i ganska stor omfattning ute i sjukvården, säger Peter Svensson.

De nya rekommendationerna publiceras i dag onsdag.

Relaterat material

Landsting lyfter fram noak före warfarin

Färre blödningar med noak

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedelsverket

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev