Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Nya läkemedel ersätter inte Waran som förstahandsval

Publicerad: 20 juni 2011, 15:04

Socialstyrelsen vill skynda långsamt med Pradaxa och andra nya läkemedel som kan förebygga stroke hos patienter med förmaksflimmer.


I dag, måndag, presenterade Socialstyrelsen en preliminär komplettering till de nationella riktlinjerna för hjärtsjukvård och strokesjukvård. Där skriver myndigheten att Waran (warfarin) även fortsättningsvis bör vara förstahandsvalet vid behandling av förmaksflimmer för att förebygga stroke.

– Nya metoder och läkemedel som ger bättre effekt till en rimlig kostnad jämfört med de befintliga alternativen är alltid önskvärda, men ibland kan det gå för fort att anamma det nya. Ibland är dessa nya alternativ förknippade med osäkerheter som både kan öka risken för patienten och bli kostsamt för sjukvården, säger Lars Grip, professor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och ordförande i den grupp som har lett arbetet med de nya rekommendationerna, i ett pressmeddelande.

Samtidigt slår Socialstyrelsen fast att det finns patienter för vilka det nya läkemedlet Pradaxa (dabigatran) kommer att vara ett bättre alternativ. Det hänger bland annat samman med att det är ett mer lättstyrt läkemedel än Waran och inte kräver lika täta uppföljningar. Däremot är det dyrare, enligt Socialstyrelsens beräkningar kan det leda till ökade kostnader för vården med mellan 290 och 351 miljoner kronor per år.

De nya rekommendationerna innehåller även ett avsnitt om hjärtfel och klaffel. Där sägs att öppen klaffkirurgi fortfarande bör vara förstavalet, men att kateterteknik är det bästa alternativet när detta inte är möjligt.

Socialstyrelsen tar också upp ett par nya trombocythämmare, men anser att Plavix (klopidogrel) även i fortsättningen bör vara förstahandsvalet.

Närmast ska beslutsfattare i vården få möjlighet att tycka till om förslaget till nya rekommendationer. En definitiv version kommer att klubbas under hösten.

Läs mer:

Socialstyrelsens nya rekommendationer (i PDF-format, extern länk)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News