Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Nya läkemedelsföreskrifter ska minska vårdskadorna

Publicerad: 10 juni 2016, 05:48

Socialstyrelsen vill skärpa kontrollerna vid läkemedelshantering – men också möjliggöra delegering inom slutenvården.


Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

– Läkemedelshantering är ett av de stora skadeområdena i vården och vi vill göra vårt för att höja patientsäkerheten, säger Lisa van Duin, jurist på Socialstyrelsen.

Fel läkemedel, fel dos eller dåliga kombinationer av läkemedel ligger bakom var tionde vårdskada. De nuvarande föreskrifterna är 16 år gamla och sedan dess har mycket hänt: Exempelvis utförs ofta avancerad vård på andra ställen än på sjukhus. Detta medför ett behov av uppdaterade föreskrifter för läkemedelshantering, enligt Lisa van Duin.

I förslaget till nya föreskrifter ställs bland annat tydligare krav på att den som ordinerar ska ta hänsyn till patientens kön, ålder och övrig läkemedelsanvändning. Dessutom ska läkemedelsbehandlingen följas upp vid ett angivet datum och den som ordinerar läkemedel till barn ska ha rätt kompetens och förutsättningar.

– Vi vill gärna att man använder de it-system och ordinationsverktyg för barn som finns, säger Lisa van Duin.

Socialstyrelsen kräver också att kommunerna ser till att hemtjänstpersonal har koll på riskerna med läkemedel.

Det är viktigt att den som överlämnar läkemedel i hemmet har kunskaper om att det medför andra risker att dela ut läkemedel än att ge omvårdnad, exempelvis bre en smörgås

– Det är viktigt att den som överlämnar läkemedel i hemmet har kunskaper om att det medför andra risker att dela ut läkemedel än att ge omvårdnad, exempelvis bre en smörgås.

Lisa van Duin ger exempel på en webbaserad utbildning från Äldrecentrum som tar två timmar att genomgå, och där basala delar av läkemedelshantering ingår.

– Men vi säger inte att det är ett krav att gå just den utbildningen.

Enligt de nya föreskrifterna blir det även möjligt för slutenvården att delegera läkemedelshantering.

– Det kan man inte idag. Men vi bedömer att vårdgivarna själva kan se i vilka situationer det är möjligt och lämpligt. För att se till att rätt person utför rätt arbetsuppgifter.

Lisa van Duin tror visserligen att förslaget kommer möta en del frågor.

– Men i våra referensgruppsmöten har de allra flesta ställt sig positiva till förändringarna.

Förslaget på uppdaterade föreskrifter gick ut på remiss i veckan och senast den 15 september ska svaren ha inkommit. De föreslås börja gälla den 31 mars 2017.

ISABELLE BECKMAN

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News