Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Nya ledtrådar om ”zombieutbrott”

Publicerad: 15 december 2016, 07:36

Det var i juli i år som medier rapporterade om det så kallade zombieutbrottet.

Foto: Thinkstock

En kraftfull syntetisk substans låg bakom den uppmärksammade händelsen i USA där flera människor uppvisade ett zombieliknande beteende, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine.


Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Det var i somras som amerikanska medier rapporterade om utbrottet efter att 33 personer med ett förändrat beteende påträffades i Brooklyn. De reagerade bland annat långsamt på frågor och tilltal, hade en tom blick och periodvis kom även zombieliknande stön från personerna.

Det fanns tidigt misstankar om att droger figurerade i bilden, och nu vet alltså amerikanska forskare att det handlar om en syntetisk cannabinoid som kallas Amb-Fubinaca. De har analyserat serum, blod och urin från åtta av 18 personer som kördes till närliggande sjukhus efter massförgiftningen. Samtliga var män mellan 25 och 59 år.

Amb-Fubinaca återfanns i en växtbaserad drog som kopplades till händelsen. Vidare fann forskarna även nedbrytningsprodukter av Amb-Fubinaca i serum och blod hos samtliga åtta deltagare. Det är känt att den syntetiska cannabinoiden har en dämpande effekt på centrala nervsystemet, vilket kan förklara det zombieliknande beteendet, skriver forskarna. De påpekar att Amb-Fubinaca är ett typexempel på den växande klassen av ultrapotenta substanser som medför tydliga hälsorisker.

Det krävs ett fortsatt bra samarbete mellan vårdspersonal, laboratoriepersonal och polis för att snabbt kunna karaktärisera nya syntetiska substanser, skriver forskarna och betonar att det endast tog 17 dagar att identifiera Amb-Fubinaca.

Läs mer i abstract:

Axel J Adams med flera. ”Zombie” outbreak caused by the synthetic cannabinoid AMB-FUBINACA in New York. The New England Journal of Medicine. Publicerad online den 14 december 2016. Doi: 10.1056/NEJMoa1610300

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev