Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Nya råd för sexuellt överförbara infektioner

Publicerad: 25 februari 2015, 12:23

Behandling med engångsdos av azitromycin bör undvikas, enligt nya rekommendationer.


Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket publicerar i dag, onsdag, nya rekommendationer för behandling av sexuellt överförbara bakteriella infektioner. En nyhet är att man avråder från användning av 1 gram per oralt azitromycin som engångsdos vid misstänkt eller fastställd sexuellt överförbar infektion. Skälet är att man ser en ökad utveckling av antibiotikaresistens vid infektion med Mycoplasma genitalium som följd av användning av engångsdosen.

I rekommendationerna framhålls också att de som misstänker att de har en sexuellt överförbar infektion alltid ska kontakta vården och man avråder från självtester och självbehandling med antibiotika som köps på nätet utan samråd med läkare.

Carin Anagrius, specialist i dermatovenereologi som ingått i myndigheternas expertgrupp, framhåller att det allra viktigaste är att försöka undvika smitta.

– Det står inte i rekommendationerna, men jag vill ändå lyfta fram att vi kommer att få sexuellt överförbara sjukdomar som inte är behandlingsbara och därför är det viktigaste att färre insjuknar så att vi kan minska behovet av antibiotika, säger hon till Dagens Medicin.

Det är för gonorré och infektioner med Mycoplasma genitalium som det finns risk för att det utvecklas bakteriestammar som inte går att behandla med antibiotika.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev