tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Nysning i reklamfilm frias av IGN

Publicerad: 18 december 2020, 10:19

Genrebild. Bilden är inte hämtad från den aktuella reklamfilmen

Foto: Getty Images

En anmälare reagerade starkt på att en reklamfilm för kortisonsprejen Nasonex visade hur en person nyste i sina egna händer. Informationsgranskningsnämnden väljer dock att fria.

Ämnen i artikeln:

BayerLäkemedelAllergi

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


”Det er helt utrolig at man skal sitte å se på noen nysa inn i sine hender i disse corona-tider.” Så lyder ett utdrag i anmälan, som skickats in av en ej namngiven person. 

Enligt Informationsgranskningsnämnden, IGN, aktualiserar anmälan en paragraf i det etiska regelverket om att läkemedelsinformation ska vara förenlig med goda seder och god smak samt att stötande framställningar inte får förekomma.

I sitt svaromål skriver läkemedelsföretaget Bayer bland annat: 

”Det är alltid olyckligt när någon tar illa vid sig av vår reklam och vi är ledsna att höra att anmälaren blivit upprörd. Vid en helhetsbedömning anser vi dock inte själva att den nu aktuella reklamen framstår som stötande.”

IGN gick alltså på Bayers linje och bedömer att filmen inte väcker anstöt hos ett stort antal tittare. Vidare konstaterar IGN att filmen rör allergiska besvär och inte infektiösa. Bayer har således inte ”handlat i strid med god branschsed på läkemedemedelsinformationens område”. 

IGN är den instans hos Lif, branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen, som verkar för att ”upprätthålla branschens krav på att läkemedelsföretagen i sin information och övriga marknadsaktiviteter iakttar god branschsed”.

Läs om ärendet här.

Relaterat innehåll

Bayer hotas av miljonvite för reklam om nässpray

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll? Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev