Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Nytt antibiotikaregister skapas

Publicerad: 27 maj 2009, 09:39

Om ett eller två år kan ett nationellt kvalitetsregister för antibiotikaförskrivning vara verklighet på landets vårdcentraler. Något extraarbete för personalen ska det inte innebära, lovar systemets upphovsman, allmän­läkaren Sigvard Mölstad (bilden).


Distriktsläkarna står för cirka 60 procent av all förskrivning av antibiotika i Sverige. Men var all denna antibiotika tar vägen är det ingen som vet. I dag finns inget system för att veta för vilka diagnoser antibiotika förskrivs, om förskrivningen minskar eller ökar för vissa diagnoser eller i vilken utsträckning de nationella rikt­linjerna följs.

– Vi kan följa antibiotikaförskrivningen från Apotekets receptregister, men vi har ingen aning om varför den har förskrivits, säger Sigvard Mölstad, professor i allmänmedicin och verksam vid primärvårdens FoU-enhet i Jönköping.

På uppdrag av Strama, som arbetar för rationell antibiotikaanvändning, har därför han och Sven Engström, ordförande för Svensk förening för allmänmedicins kvalitetsråd, utvecklat ett system som ska fungera som ett sorts nationellt kvalitets­register för anti­biotika­användning.

– Målet är att varje vårdcentral ska kunna titta på sina egna data och jämföra hur de ligger till i förhållande till andra vårdcentraler. Man ska också kunna följa antibiotikaförskrivningen på nationell nivå, hur den ser ut i förhållande till de riktlinjer som finns, säger Sigvard Mölstad.

Under våren har det nya systemet testats på tre vårdcentraler i landet.

– Det har varit en del rent datatekniska problem att lösa. Dessutom uppstår alltid problem när man gör uttag från journalsystem, som att akutbesöken och kontrollbesöken får samma kod. Sådana problem har vi försökt att lösa, säger Sigvard Mölstad, som presenterar projektet på Strama­dagen i Uppsala i dag, onsdag den 27 maj.

Sigvard Mölstad och Sven Engström vill också att systemet ska kunna mäta i vilken utsträckning distriktsläkarna använder sig av de olika snabbprover som finns, prover som i sin tur till viss del styr förskrivningen av antibiotika.

Enligt Sigvard Mölstad kommer det nya systemet, som finansieras av Strama, inte att kräva något mer­arbete av sjukvårdspersonalen, mer än ett par knapptryckningar.

– Ett sådant här system är helt nödvändigt om vi ska kunna påverka antibiotikaförskrivningen.

Mellan 20 och 50 vårdcentraler ska under hösten testa det nya systemet och om ett eller två år kan det erbjudas till samtliga vårdcentraler, tror Sigvard Mölstad

Privatläkare skrev ut antibiotika till friska

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev