Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Nytt bakslag för profylax mot hiv

Publicerad: 5 februari 2015, 07:08

Att ta antivirala läkemedel mot hiv skyddade inte friska kvinnor i södra Afrika från att bli smittade i en ny stor studie. Trolig orsak: deltagarna tog inte sina läkemedel.


Profylaktisk behandling av antiretrovirala läkemedel har  visserligen visat sig kunna minska risken för smitta hos män som har  sex med män. Men det har visat sig svårare att skydda heterosexuella  kvinnor i riskområden med samma typ av behandling. Det är den nya  studien som publiceras i New England Journal of Medicine ytterligare ett  exempel på.

Runt 5 000 deltagare i Sydafrika, Uganda och Zimbabwe  lottades till fem olika behandlingsarmar, däribland oralt tenofovir och  samma substans som vaginal gel samt motsvarande placebo. Ingen av de  aktiva behandlingarna minskade dock risken att bli hiv-smittad.

Forskarnas konstaterar dock att följsamheten i studien  var låg. Bara runt 30 procent av blodprover som tagits från deltagarna  visade mätbara nivåer av läkemedel, detta trots att de flesta kvinnor  sade sig ha använt sina mediciner.

I en separat studie såg forskarna att detta berodde på  rädsla för biverkningar och att bli utpekad som hiv-patient för att man  tog hiv-läkemedel.

Forskarna efterlyser bättre åtgärder för att understödja  att läkemedlen verkligen tas i framtida studier av profylaxbehandling.  Möjligen kan läkemedel som tas mer sällan vara mer acceptabla för vissa  kvinnor, tror de.

Läs abstract till studien

Jeanne Marrazzo med flera. Tenofovir-Based Preexposure Prophylaxis for HIV Infection among African Women. New England Journal of Medicine 2015; 372:509-518. DOI: 10.1056/NEJMoa1402269

Relaterat material

Läkemedel minskade risk för insjuknande i hiv

Läkemedel skyddade mot hiv-smitta

Blandade resultat för hiv-profylax

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev