fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Nytt blodförtunnande medel minskade risken för proppar

Publicerad: 5 maj 2009, 12:35

Det nya blodförtunnande läkemedlet Xarelto förebyggde proppar efter knäoperation bättre än lågmolekylärt heparin, enligt en ny studie.


I september förra året godkändes det propphämmande läkemedlet Xarelto (rivaroxaban) i Sverige. Läkemedlet tas oralt och hämmar det blodkoagulerande proteinet faktor 10.

I en fas 3-studie som publiceras online i dag i tidskriften. Lancet har det läkemedlet jämförts med lågmolekylärt heparin efter total knäledsplastik.

965 av studiedeltagarna lottades till 10 mg Xarelto dagligen med första dosen 6–8 timmar efter operation. 959 av studiedeltagarna fick i stället subkutana injektioner av det lågmolekylära heparinen enoxaparin med första injektionen 12 till 24 timmar efter operation.

I gruppen som hade fått Xarelto var det 6,9 procent som drabbades av antingen djup ventrombos eller lungemboli utan dödlig utgång eller död inom 17 dagar efter kirurgi. Motsvarande andel i gruppen som fått lågmolekylärt heparin var 10,1 procent. Siffrorna innebär en relativ riskminskning på 31 procent till fördel för det nya läkemedlet.

Studieförfattarna uppger att rivaroxaban är det första nya orala blodförtunnande medlet som signifikant minskat risken för venös tromboemboli efter total knäledsplastik jämfört med enoxaparin utan att samtidigt signifikant öka risken för stora blödningar.

Studien är bland annat finansierad av läkemedelsföretaget Bayer Schering Pharma, som marknadsför Xarelto.

Lancet, publicerad online den 5 maj 2009

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev