Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Läkemedel

Nytt bränsle i debatten om folsyrans effekter

Publicerad: 30 April 2015, 06:42

Foto: Thinkstock

En ny stor kinesisk studie visar att tillskott av folsyra minskar risken för stroke med 21 procent hos personer med högt blodtryck. Resultaten kan stödja folsyra­berikning av mjöl i Sverige.


Effekten av B-vitaminet folsyra på hjärt-kärlsjukdom har tidigare undersökts i flera studier, dock utan några entydiga svar. Men nu kommer en studie som faktiskt pekar på att folsyra åtminstone kan skydda mot stroke.

– Studien tycks vara väl genomförd och det är mycket intressant att det nu kommit en undersökning, större än alla de alla andra, som visat förebyggande effekter mot stroke, säger Kjell Asplund, professor emeritus vid Umeå universitet och ordförande i det nationella kvalitetsregistret Riks-stroke.

Studien omfattade 20 000 vuxna kineser med högt blodtryck. Hälften lottades till att få det blodtryckssänkande läkemedlet enalapril, 10 mg, medan övriga också fick folsyra, 0,8 mg, kombinerat i samma tablett.

Efter i snitt 4,5 år hade 3,4 procent i gruppen som enbart fick enalapril drabbats av sin första stroke. I gruppen som fått både enalapril och folsyra var motsvarande siffra 2,7 procent. Resultaten var ännu tydligare i en undergrupp som hade låga folatvärden.

I en ledarkommentar i tidskriften Jama skriver två amerikanska experter att resultaten är så positiva att det vore oetiskt att göra om studien, eftersom det relativt billiga folsyratillägget ger en så stor skyddande effekt mot stroke. Experterna menar att den strokeskyddande effekten troligtvis också finns hos personer med normalt blodtryck, och att folsyra skulle ge skyddseffekter i de delar av världen där man har låga folatvärden, till exempel Skandinavien och Kina.

Enligt Kjell Asplund leder studien till flera frågor. Han påpekar att hjärt-kärlsjukdom har en annan profil i Kina, där stroke fortfarande dominerar kraftigt över hjärt­infarkt.

– Kan då resultaten från denna kinesiska studie överföras till svenska förhållanden? Om resultaten bedöms vara överförbara, skulle andra högriskgrupper än de med högt blodtryck, till exempel personer med diabetes, också ha nytta av folsyratillskott? undrar Kjell Asplund och fortsätter:

– Studien kan ge nytt bränsle åt frågan om att återinföra folsyraberikning av mjöl, även om det då skulle handla om betydligt mindre dagligt tillskott än vad som används i studien, säger Kjell Asplund.

Studien är publicerad i tidskriften Jama 2015; 313: 1 325–1 335.

KARIN SVENS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev