Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

”Nytt förslag om sterilitet i mars”

Publicerad: 8 februari 2016, 10:26

Hallå där Marianne Ek, ordförande för Svenska farmakopékommittén.


Svenska farmakopékommittén och Läkemedelsverket hade i förra veckan konferens i Uppsala med 113 deltagare. Vad hände där?

– Det var en informationsdag om farmakopéfrågor som hålls vartannat år. Vi avhandlade nyheter inom Europafarmakopén de senaste två åren och vad som är på gång. Deltagarna hade också möjlighet att påverka programmet innan och att skicka in frågor som vi besvarade under dagen.

Vad diskuterade ni?

– En fråga som vi diskuterade var kapitlet ”Methods of Preparation of Sterile Products” i Europafarmakopén som genomgått en omfattande revision. Den nya versionen innehåller en tydligare definition av sterilitet, fler metoder och beskrivningar av de förhållanden som behövs för att uppnå sterilitet. Kapitlet beskriver också hur man säkerställer sterilitet i en produkt som inte kan slutsteriliseras. Det har varit på remiss i Pharmeuropa och det slutliga förslaget kommer att presenteras för Europafarmakopékommissionen i mars för beslut.

Vad var syftet med dagen?

– Den ger en möjlighet att diskutera farmakopéfrågor med användarna. Kontakten mellan de som deltar i Europafarmakopéarbetet och användarna är viktigt. Vi försökte också att få fler att delta i Europafarmakopésamarbetet för att arbetet ska gå snabbare och innehållet ska vara förankrat, säger Marianne Ek.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev