lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Nytt läkemedel lindrade irritabel tarm med diarré

Publicerad: 22 januari 2016, 10:03

Foto: Thinkstock

En del patienter med diarrédominerad IBS fick både förbättrad avföring och minskad smärta av ett nytt läkemedel som påverkar opioidreceptorer, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine.


– Det här är lovande resultat för en grupp av IBS-patienterna med IBS där behandlingsmöjligheterna i dag är begränsade, säger Magnus Simrén, professor och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukuset i Göteborg, som inte själv deltagit i studien.

IBS, irritable bowel syndrome, är ett tillstånd som på svenska går under många benämningar, som irritabel tarm eller känslig tarm. Drabbade personer får magont och diarré eller förstoppning. Många patienter får både diarré och förstoppning.

I den nya studien undersökte forskarna läkemedelskandidaten eluxadolin på fler än 2 400 patienter med IBS och diarré. Denna sjukdomsvariant drabbar runt en fjärdedel av patienterna.

Efter ett halvårs uppföljning var andelen deltagare som fått en minskning i både diarrésymtom och smärta under minst hälften av dagarna runt 30 procent bland de patienter som fått aktiv behandling i en hög dos. Motsvarande siffra i kontrollgruppen som fick placebo var runt 20 procent.

– Andelen som svarade på behandling är alltså tämligen låg, vilket delvis speglar att myndigheter nu ställer hårdare krav på vilka effektmått som används vid utvärdering av nya läkemedel mot IBS. Men detta är inget läkemedel som kommer att fungera för alla, säger Magnus Simrén.

Sett till biverkningsbilden lyfter han främst fram en sak, nämligen att fem patienter i gruppen som fått eluxadolin fick bukspottkörtelinflammation.

– Det är en lite oroväckande signal som måste följas upp. Läkemedlet bör inte ges till patienter som haft problem med bukspottkörteln förut, säger han.

Eluxadolin har utvecklats av företaget Furiex Pharmaceuticals, som numera ingår i bolaget Allergan. Läkemedlet påverkar flera opioidreceptorer i tarmen och tas bara i liten grad upp i systemcirkulationen.

Allergan har ansökt om godkännande för eluxadolin i EU. Sedan 2012 finns läkemedlet Constella (linaklotid) godkänt mot IBS med förstoppning.

Läs abstract till studien:

Anthony Lembo med flera. Eluxadoline for Irritable Bowel Syndrome with Diarrhea. New England Journal of Medicine 2016; 374: 242–253. DOI: 10.1056/NEJMoa1505180

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev